Cursussen

Veel mensen zijn enthousiast over de cursussen van Simon Klingen. Hij paart inzicht en ervaring aan een effectieve didactische aanpak. Tijdens de cursussen wordt er veel gelachen. Hij geeft interne trainingen o.a. aan bosbeheerders van Bosgroepen, Nationaal Park de Hoge Veluwe, Geldersch Landschap, Staatsbosbeheer en dergelijke. Zie voor cursussen met open inschrijving hieronder. Voor geïnteresseerde niet-vakmensen is er BOSLES, ééndagscursussen gebaseerd op het boekje Twaalf boslessen

Dinsdag 2 juli 2019 (volgeboekt)
Dinsdag 24 september 2019

van 8.30 tot 17.00 uur, start en lunch in restaurant Buitenlust te Amerongen 

 

In de ochtend gaat het om inzicht in de belangrijkste processen die in het bos spelen: groei van bomen en de concurrentie tussen de bomen onderling. Voor die concurrentie spelen aspecten zoals groeisnelheid en lichtbehoefte van de bomen een belangrijke rol. Er worden leeftijden geschat en de ontstaansgeschiedenis en perspectieven van de verschillende soorten bos geanalyseerd. Na de lunch gaat het vooral om bosbeheer: welke mogelijkheden heeft de beheerder om het bos ‘naar zijn hand te zetten’? Lukt het om bijvoorbeeld wensen ten behoeve van natuurbehoud te combineren met houtproductie? En welke aspecten zijn van belang voor de bosbezoeker / natuurliefhebber?

11, 12 en 13 september 2019

Utrechtse Heuvelrug en Flevopolder

‘Gemengde bossen kennen een hogere biodiversiteit en zijn tegelijkertijd minder kwetsbaar voor stormen, branden en grootschalige aantasting door schimmels en insecten. Ook voor bezoekers is het gevarieerde bos aantrekkelijk’.

 
Uit ‘Twaalf boslessen voor inzicht in bosbeheer’ september 2016